Pioenen

Pioenen

woensdag 2 december 2015

Positive thinking

Het aanschouwen van mijn uitgebloeide hortensia's gaf me het idee voor een nieuwe blogpost over de dingen positief bekijken. It hit me dat elke keer je dingen bekijkt, je de keuze hebt tussen het glas halfleeg of halfvol zien. 
Het enige dat je hoeft te doen is je er bewust van worden dat die keuze er effectief altijd is. Dat hoe je de dingen bekijkt, beslist wat jouw "outcome" gaat zijn. Een positieve of een negatieve. En dat geldt voor zowel letterlijk als figuurlijk de dingen bekijken dan.
William Shakespeare heeft er een mooie quote over, namelijk : "For there is nothing good or bad, but thinking makes it so."  Niets is goed of fout, het zijn gewoon onze eigen gedachten die het resultaat gaan bepalen. Dus waarom zouden we het niet altijd een positieve wending geven ? Ik ga het illustreren met een voorbeeld.
De eerste aanblik van de hortensia's zijn verdroogde, verkleurde bloemen. Een momentele staat van verval van iets wat eens heel mooi, levend en bloeiend was. Iets waar je eerder triest dan blij van wordt. En triestheid is een gevoel met een negatieve connotatie. 
Maar is het echt zo dat je er triest van "moet" worden ? Ah neen dus hè want ik vind dat je het zelfs op verschíllende positieve manieren kan bekijken.
 

* De eerste manier is ook de schoonheid van de bloemen in déze staat te zien. Want er zijn in de eerste plaats nog steeds bloemen aanwézig. Van vele planten, zoals onder andere hostas, blijft er helemaal níets over in de herfst en winter. En ook al is van hun eigenlijke kleur momenteel nog weinig te zien, ze passen toch perfect bij de kleuren van dit herfstseizoen ? Al de verschillende tinten bruin van de afgevallen bladeren, de verdroogde grassen, de roestbruine beukenhagen, ... Daarbij geven ze ook nog is een geweldig contrast ook met de groen blijvende heesters.
Je kan hen trouwens ook binnenshuis de boel laten opfleuren in een herfst boeket, tafelversiering of een bloemstuk. Ze zien er op onderstaande foto's toch práchtig uit ?
* Nog een andere manier om het te bekijken is stilstaan bij  het idee dat dat er nu al nieuw leven ín de plant zit. De nieuwe knoppen, die voor nieuw leven staan zitten nú al lager op de takken, hoewel ze niet heel zichtbaar zijn. De reden dat de bloemen er blijven opzitten is om deze kwetsbare knoppen tegen de nachtvorst te beschermen. Dus ben je toch niet overtuigd van de amberkleurige bloemen, ze zijn wél functioneel.
Bij de papaver bijv. zie je de zaaddozen wél duidelijk zitten. Zaaddozen waarin de zaadjes zitten die in het voorjaar kunnen uitgezaaid worden en leiden tot kleurrijke papavervelden. Ze behoren tot mijn lievelingsbloemen maar dat wás al duidelijk :-)

* De laatste manier is het medicinale effect van planten. Bij de hortensia weet ik het niet zo direct of ze gebruikt worden maar de papaver alleszins, om er opium van te maken. 
Opium is het ingedroogde melksap van de zaaddoos van de opiumpapaver. Opium bevat codeïne en morfine en deze zullen wel een belletje doen rinkelen aangezien deze hét hoofdingrediënt van pijnstillende middelen zijn. Maar opium kan toch ook verkeerd gebruikt worden ? Ja, want I admit, het zit ook in heroïne. Maar het gaat hier over POSITIEF denken, dus waar zouden we zijn zonder codeïne voor migraine-aanvallen of morfine voor kankerpijn-bestrijding ? 

Moraal van mijn verhaal ? Dat dingen niet altijd zijn zoals we op 't eerste zicht denken. Draai het om, kijk er doorheen, denk er harder over na want er is ál-tijd wel iets positiefs te vinden. Aan jou om het eruit te halen. 
P.S. : You can't live a positive life with a negative mind
 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten