Pioenen

Pioenen

maandag 16 november 2015

Paris s'éveille

Volgens het zó bekende liedje met bovenstaande titel, ontwaakt Parijs om 5u. Voor sommigen zal dat nog iets vroeger zijn. Voor anderen een stuk later. Maar op vrijdag 13 november (iemand bijgelovig ?) 2015 werd Parijs niet alleen wakker, het werd ook opgeschrikt door een serie aanslagen. Aanslagen gepleegd door 7 zelfmoordterroristen op verschillende plaatsen in de stad. Voorpagina nieuws dat zowel letterlijk als figuurlijk insloeg als een bom. Nieuws waardoor de wereld solidair reageert. Nieuws waardoor elk continent in de franse "vlag" gehuld is.
Sydney - Opera House
Shanghai - Oriental Pearl Tower
London - Tower Bridge
London - London Eye
San Francisco - City Hall
Rio de Janeiro - Cristo
Dubai - Burj-al-Khalifa

Nieuws ook waardoor FB het mogelijk maakt om met een filter je profielfoto te veranderen en de franse vlag erover te plaatsen. Iets dat heel veel mensen onder ons prompt ook deden. Om je medeleven te betuigen, om te laten weten dat je het erg vindt, om solidair te zijn, ... 
Ik vraag me af waardoor het komt dat mensen dat somenhorigheidsgevoel willen creeëren en in stand houden ? Omdat het (in ons geval dan) dicht bij de deur gebeurt ? Omdat het jou of iemand die je heel na staat ook kan overkomen en je je realiseert dat het leven plots zomaar kan beëindigd worden ? Omdat de terroristische dreiging nu echt wel hallucinant begint te worden ?
Of ligt het dieper dan dat ? Is het omdat in de krant verschijnt dat dit Frankrijk zijn 09/11 is ? Is het omdat in de krant verschijnt dat WOIII begonnen is ? Is het omdat in de krant hartverscheurende beelden verschijnen waar iedereen zich op één of andere manier wel met identificeert ?
IS heeft de aanslagen in Parijs geclaimt. IS wat staat voor Islamitische Staat. Je hoort het woord Islam er in. Islam wat voor ons bijna synoniem staat met het (Midden-)Oosten. De rest van de wereld wordt door de Islam dan weer beschouwt als het Westen. Oost en West.  
Wat mij dan ogenblikkelijk te binnen schiet is "east meets west". Een woordspelilng die meestal staat voor een samenstrengeling van oost en west. Sa-men als in samenhorigheid, samenleving, samenwerking, ... wat allemaal een positieve affiniteit heeft.
Denk maar aan de culinaire wereld. Het bekende restaurant Little Asia in Brussel is een sprekend voorbeeld van hoe oosterse invloeden perfect geïntegreerd worden in de gestoomde Noordzeetong die zij op hun kaart zetten. 
Denk maar aan de modewereld. Italiaanse designers Dolce & Gabbana en Versace hadden in juni van dit jaar allebei een modeshow waar oriëntaalse invloeden duidelijk zichtbaar waren.
Denk maar aan architectuur, binnenhuisinrichting en tuinaanleg of landscaping.
Om nog écht iets nieuws uit te vinden moet je wel van héél goeden huize zijn want alles is ooit al wel is de revue gepasseerd. We worden constant beïnvloed door alles en nog wat. Aan ons om het mooie eruit te halen, iets waar jij warm van wordt. 
Wat jouw klokje doet tikken, werkt misschien totaal niet voor iemand anders maar het minste wat je kan opbrengen is respect voor die mening. Want vrije meningsuiting, gaat het dáár niet om ? Met nadruk op het woordje vrij. Want als het niet vrij meer is, wordt het opgelegd en dán wordt het pas gevaarlijk.
#pray for Paris ? Ik heb eerlijk gezegd m'n bedenkingen bij gebeden want zijn die van de terroristen net niet verhoord geworden ?  
De Eiffel toren is donker en hoelang dat nog gaat zijn is momenteel niet bekend. Maar weet je, maak jouw licht in de duisternis op een manier die voor jouw werkt. Hopelijk volgt de rest dan je voorbeeld. De tekst van dit liedje helpt mij alvast.
https://www.youtube.com/watch?v=BWf-eARnf6U 
 



 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten