Pioenen

Pioenen

maandag 17 oktober 2016

Dublin

Citytripje naar Dublin achter de rug. De getaway heeft van vorige donderdag tot afgelopen zondag geduurd en vandaag was het al direct terug back to (the real) life, back to reality. Geweest is geweest maar de foto's en herinneringen kunnen ze ons niet meer afpakken.
En het was goed, héél goed. In die mate dat zelfs het weer ons volledig mee zat. De weergoden van Ierland, toch bekend om zijn natte klimaat, waren ons wel zeer gunstig gezind. We hebben maar één plensbui echt moeten doorstaan. De rest van de stortbuien (meestal kort maar soms heel hevig) zijn neergevallen toen we in de bus of de pub (wat véélvuldig is voorgekomen maar ons hotel lag dan ook dichtbij de uitgangswijk Temple Bar) zaten ofwel 's nachts.

Donderdag middag zijn we al direct een lokaal restaurant ingedoken voor fish & chips wat weliswaar engels is maar potato, potato. De rest van de dag hebben we the neighbourhood verkend. Bleek dat veel must-sees zoals http://christchurchcathedral.ie/, Molly Malone (standbeeld en onofficieel hymne van Dublin) en https://www.stpatrickscathedral.ie/ wel héél dichtbij gelegen waren.
En om het in the spirit van het kerkelijke te houden zijn we, op aanraden en ook op wandelafstand, 's avond gaan dineren in http://www.thechurch.ie/, voorheen een heuse, échte kerk. Het eten was absoluut fantastisch en effectief een echte aanrader. Voor mij alvast een voorproefje van het restaurant dat met stip op nummer 1 op mijn bucket list staat, namelijk Sergio Herman's The Jane in Berchem, ook gevestigd in een voormalige kerk.
's Avonds zijn we een locale pub, http://www.theporterhouse.ie/bars-dublin-temple.php, wat onze stamkroeg voor de lengte van ons verblijf geworden is, onveilig gaan maken.

Op vrijdag zijn we na een stevig traditional Irish breakfast, Trinity college - https://www.tcd.ie/ - gaan bezoeken. Weer te voet, want weer in de nabijheid van ons hotel gelegen. En kwestie van ons systeem toch een beetje extra boost te geven om dat stevig ontbijt te verwerken.
Trinity college is één van de 7 oudste universiteiten van Engeland en Ierland. Wij zijn er de prachtige gebouwen gaan bewonderen, maar vooral The book of Kells gaan bezichtigen, het oudste handgeschreven manuscript ter wereld.
Nadien zijn we de hop on, hop off bus opgesprongen om een beter zicht te krijgen waar de rest van de bezienswaardigheden zich bevonden.
Om te eindigen hebben we Grafton Street een bezoekje gebracht, de meest bekende winkelstraat van Dublin. Of er iets gekocht geweest is ? What do you think als je met 4 madammen de hort op bent ?
Na de nodige opfrissingen in het hotel zijn we eerst gaan borrelen en hebben we, wat typisch Iers is, een portie pub grub (te vergelijken met warme hapjes bij ons) besteld.
Nadien zijn we The Merchants Arch binnen gestapt - http://www.merchantsarch.ie/ - wat zeker een aanrader is. Ze zeggen zélf dat ze de beste bar in Dublin zijn. Het gebouw telt 3 verdiepingen, een plekje is er na, even wachten, altijd wel te bemachtigen.

Zaterdag zijn we na weer datzelfde stevig ontbijt eerst de Docklands - http://www.ddda.ie/ gaan bezoeken. De Docklands vormen het, volop nog in opbouw, nieuwe moderne havengedeelte van Dublin. Het is één van de nieuwste things-to-see van Dublin. Vooral de adembenemende moderne archictectuur is echt de moeite. Het mooie is ook het contrast met de oude historische gebouwen die er nog staan.
Op wandelsafstand daarvan gelegen is de hoofdstraat O'connell street, te vergelijken met De Keyserlei in Antwerpen. Ik hoef waarschijnlijk er niet bij te vermelden dat we daar geëindigd zijn ? En dat we extra handbagage hadden omwille van het niet bij in de koffer krijgen on the way home ?
Onze laatste avond zijn we gestart met diner in The merry ploughboy pub -  http://www.mpbpub.com/.
Geëindigd zijn we in ons stamcafé mét live music, bandje van dienst die avond was een fantastisch covergroepje https://www.youtube.com/watch?v=-BtGlVsj_4U met een waanzinnige gitarist tot ze ons om 2.30u (tot 2u kan je iets te drinken bestellen) letterlijk bijna buiten gezet hebben.
Overal in Dublin is er trouwens live muziek in élke pub, ook op weekdagen.

Op zondag hebben we net niet ons ontbijt gemist en dan too bad, so sad onze koffers gepakt. En na nog een stevige afscheidswandeling én een laatste pub, waar ik dán pas een Guinness besteld heb om dán tot de conclusie te moeten komen dat dit écht wel lekker spul is wat inderdaad weer typisch iets voor mij is, hebben we de Airlink bus naar de luchthaven genomen.

De Dubliners zijn héél vriendelijk en zeer behulpzaam. Wat me van Dublin vooral zal bij blijven is het geluidje dat de verkeerslichten maken als het licht op groen springt voor de voetgangers, https://www.youtube.com/watch?v=1RCur7J4Yas. Hilarisch vonden we het. Maar na een blind iemand bijna te zien oversteken na weer een imitatie van één van ons, was het wel welletjes.

Er zijn jammer genoeg een paar dingen die we graag hadden bezocht maar er door omstandigheden niet van gekomen zijn. Maar hey, al deze gemiste kansen zijn wel een perféct excuus om nog eens terug te keren.
Omwille van het vroege sluitingsuur om 17u en we er om 16.15u pas toekwamen, het Irish Museum of Modern Art of IMMA http://www.imma.ie/en/index.htm.
Gesloten wegens renovatiewerken was https://www.jamesonwhiskey.com/us/visit-us/oldjamesondistillery wat ik persoonlijk wel spijtig vond want zijnde een whisky liefhebber. En zeker de single malts zoals Jameson er ééntje is.
De vroegere gevangenis http://kilmainhamgaolmuseum.ie/ waar het, zo bleek, onmogelijk is op de dag zélf tickets te bemachtigen. Wil je het zéker zien, boek dan je tickets online.
Als laatste https://www.guinness-storehouse.com/en omwille van geen bier/Guinness drinkende medemensen en ik het hen niet wou aandoen. Die pint "krijg" je op het einde van je bezoek en mag je nuttigen in the gravity bar op de hoogste verdieping.

Maar de grootste reden dat ik terug naar Ierland wil is voor de natuur want deze is prachtig en daar hebben we nu zo goed als niets van gezien. Ik ben alvast rondreizen in Ierland gaan googelen want teruggaan doe ik vast en zeker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten