Pioenen

Pioenen

maandag 15 december 2014

Nationale staking

Nu maandag 15/12 wordt, na verschillende regionale stakingen, het hele land door de vakbonden plat gelegd. Deze dag wordt het hoogtepunt van allerhande vakbondsacties en deze zullen, zoals aangekondigd, heel voelbaar zijn.
Zowel bij het luchthavenverkeer als de openbare vervoersmaatschappijen De Lijn, MIVB en NMBS zal er zo goed als geen dienstverlening zijn, hoewel het niet de bedoeling zou zijn om de reizigers te treffen omdat de acties ruim op voorhand aangekondigd zijn zodat er voorzorgsmaatregelen kunnen getroffen worden. Ik stel me er toch vragen bij ...
Post gaan we vandaag ook niet ontvangen, maar het is misschien wel is leuk dat je dan op voorhand weet dat er die dag zeker geen ruitjes enveloppen in de brievenbus zullen steken ...
Best ook oppas voor de kinderen voorzien want vele leerkrachten zullen staken zodat er niet genoeg personeel zal aanwezig zijn om voor adequate opvang te zorgen. Tja, wie wil inderdaad dat er misschien 3 leerkrachten zullen aanwezig zijn om op, zeg maar 200 kinderen te letten ? 
Dit laatste geldt dan wel alleen als je zélf überhaupt al wil/kan gaan werken want heel veel industriezones zullen helemaal geblokkeerd zijn en de bedrijven die daarin gevestigd zijn zullen daardoor totaal ontoegankelijk zijn. Zo heeft mijn werkgever alvast beslist dat het in-een-industriezone-gelegen-bedrijf "veiligheidshalve" gesloten zal zijn. Dus ook al wil ik best gaan werken, het kan gewoon niet en dus moeten we ofwel een dag verlof opnemen en als je die niet meer hebt, een onbetaalde dag nemen. 
Kunnen we er iets tegen doen ? Ik denk het niet. Gaat het allemaal iets uithalen ? Ik denk het niet. Moeten er dingen veranderd worden ? Misschien wel maar misschien moeten we ook is (na)denken over het feit dat we al tientallen jaren héél wat voordelen gekregen hebben en nog steeds hebben. En ook al gaat er nu in veel dingen gesnoeid worden, we hebben het nog altijd stukken beter dan 45% van de wereldbevolking die minder dan 2€ per dag verdienen waar zelfs in Afrika weinig meer mee te doen is dan net niet verhongeren. En als je geluk hebt, geraak je misschien nog net aan proper drinkwater.
Dus ook al is het niet leuk dat we op veel dingen moeten inleveren, de meesten van ons hebben een job, hebben een dak boven het hoofd, hebben verwarming, hebben stromend water en electriciteit, hebben ziekteverzekering, gaan naar de supermarkt en kunnen eten kopen. Dit om te beginnen al en da's al redelijk veel toch hè. 
Bekijk het van de positieve kant en geef deze periode wat je kan missen aan de minderbedeelden want die zijn er, ook in ons land. En wat je geeft krijg je veelvoudig terug, zo werkt het. Een simpele wel gemeende (glim)lach of goeiedag kan het hoogtepunt van iemand z'n dag zijn. Gewoon het feit dat iemand opgemerkt heeft dat je er bent, dat je (mee)telt en je erkent. Dat werkt hartverwarmend voor alle eenzame zielen out there. En it's better to be the one who smiled than the one who didn't smile back. Stay positive want deze tijden zijn best nog wel (meer dan) okee. 
www.youtube.com/watch?v=RcD2sla0Oa8