Pioenen

Pioenen

zondag 7 december 2014

Sinterklaas

Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan, hij brengt ons Sint-Nicolaas, ... en het vervolg van dit liedje kent iedereen wel denk ik. Jep 't is Sinterklaas weekend maar waar komt Sinterklaas nu eigenlijk écht vandaan ? Hoe, van Spanje toch hoor ik je nu denken ? Ja, maar dit zou blijkbaar toch niet zo zijn. 
Voor de geïnteresseerden een kleine geschiedenisles. De anderen kunnen deze paragraaf rustig skippen, maar we zijn eigenlijk toch nooit te oud om te leren hè ? :-)

In het jaar 280 zag Nicolaas het levenslicht in Patara, een havenstadje in Turkije. Op latere leeftijd wordt hij bisschop van Myra en op 6 december komt hij te overlijden. Verhalen doen de ronde dat hij tal van hemelse wonderen zou hebben verricht en een soort beschermheilige van zeelieden, handelsreizigers en zelfs prostituees zou geweest zijn.
In 1087 roven Italiaanse zeelieden zijn stoffelijke resten uit de stad om later zijn beenderen tentoon te stellen in de stad Bari dat later een pelgrimsoord wordt. In die tijd behoorde Bari tot het Spaanse rijk en daarom is de brave man in onze ogen altijd een Spanjaard gebleven.
Hier wordt hij geëerd als de Kerstman en een bronzen beeld van Sint-Nicolaas is daar getuige van. Het beeld toont een bebaarde man, getooid met de karakteristieke afhangende muts (geen mijter) omringd door kinderen en een Pieterman zak over de schouder geslagen. Een beroemd verhaal is dat Sint-Nicolaas enkele nachten elkaar een zak met goudstukken binnen de deur van een arme man smeet zodat diens dochters dankzij deze gevonden bruidsschat alsnog zouden kunnen trouwen. Van deze daad zou het latere met-snoep-strooien komen.
Zijn helper zou volgens de verhalen van Moorse afkomst zijn. En zij stammen op hun beurt af van de Berbers, een in Noord-Afrika verspreid levende volksstam die bekend stonden om hun rooftochten en plunderingen. Dit verklaart dan ook meteen de dualiteit tussen de Sint die het "goede" representeert en de "slechte" helper die de stoute kindertjes in de zak moest stoppen. En zijn donker getinte huidskleur, al honderden jaren aangeduid als zwart, benadrukt de duistere kant van zijn persoon nog meer.

Maar volgens de mening van sommigen mogen we zwarte Piet niet meer zeggen omdat het discriminerend zou kunnen werken voor bepaalde bevolkingsgroepen die vroeger als slaven moesten werken. Maar wat als we er dan kolen-zwart of pek-zwart van zouden maken ? Of roet-zwart, raven-zwart, schoensmeer-zwart, nacht-zwart, ebbehout-zwart enz... Dan is er toch geen enkele connotatie meer ? "Probleem" opgelost.
Een andere oplossing is misschien dat we het gewoon aan de kinderen zélf vragen hoe zij Piet het liefst zouden noemen want komt de waarheid niet dikwijls uit een kindermond ? Hij is er tenslotte toch voor hén (of we laten hen toch het liefst zo lang mogelijk in de waan). Het antwoord van een klein meisje op het nieuws, toen haar werd gevraagd welke kleur zij Piet vond hebben, vond ík alvast geweldig. Huidskleurig, zei ze. Voor héél brede interpretatie vatbaar en wie voelt zich dàn nog aangesproken ?

Een ander topic waarmee ik de laatste dagen precies écht rond de oren werd geslagen is of Kerst nu wel of niet zijn intrede al mag doen vóór Sinterklaas zijn doortocht in ons Belgenlandje gemaakt heeft. En met intrede bedoel ik de kerstboom en alles wat daarbij hoort al zetten. Velen vinden het blijkbaar not done en ergens klopt het wel van alles-op-zijn-tijd.
Maar wat als je co-ouderschap hebt en de kindjes zijn er dit weekend niet want samen de boom versieren is toch veel gezelliger ? Of omdat je simpelweg nu écht geen tijd hebt omdat dit weekend een hoogtepunt is in familiebezoeken afleggen ? Dus om o.a. die redenen (en waarschijnlijk nog vele andere) hebben veel mensen beslist om dit vórig weekend toch al te doen. Dus nog steeds not done ?

Wees een beetje open minded mensen. En mijn recht op vrije meningsuiting dan, hoor ik ? Ja absoluut maar dingen zijn niet altijd zoals we dénken dat ze zijn. En om dan direct zomaar die mening te gaan ventileren ...
Iedereen is anders en de beweegredenen waarom iemand wél of niet iets doet weten we tenslotte maar pas écht als we het effectief vragen. Niet wat wij ervan maken, dus het voordeel van de twijfel geven en als je de wereld wilt veranderen, begin dan eerst bij jezelf. Dat vinden de zwarte oogerwtjes ook.
Stay positive, je gaat je in de eerste plaats gewoon al stukken beter voelen. En positive minds live positive lives ...
https://www.youtube.com/watch?v=WpYeekQkAdc